maandag 8 februari 2010

Debat over homodiscriminatie uitgesteld


Het debat in de Tweede Kamer over homodistriminatie op scholen gaat maandag niet door. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken is ziek en daardoor vervalt het overleg over een wetsartikel waarmee bijvoorbeeld homoleerlingen en - leraren van school mogen worden gestuurd.

Een betoging van jongeren voor het Kamergebouw gaat wel door. Het homojongerenblad Expreszo riep vrijdag jongeren op zich ziek te melden van school en naar Den Haag te komen demonstreren. Expreszo ziet echter geen reden om de plannen af te blazen.

Het wetsartikel dat scholen op religieuze grondslag het recht geeft om openlijk homoleerlingen en -docenten weg te sturen, staat al langer ter discussie. Het kabinet stelt dat scholen die leraren en leerlingen in bepaalde gevallen mogen blijven weigeren. Een aantal fracties is het daar niet mee eens. De Kamer nam half december een motie aan, waarin stond dat de regering in gesprek moet gaan met scholen die willen dat hun personeel verklaart dat de homoseksuele levenswijze niet past binnen de opvattingen van de school. De SP, die de motie indiende, vond het een stap in de richting van de verplichting voor scholen om mensen ongeacht hun achtergrond te accepteren. Dit zou echter bijzondere scholen in de problemen kunnen brengen.

Onduidelijk is wanneer het debat alsnog doorgaat.