woensdag 3 februari 2010

Amsterdam steunt COC-actie tegen homohealings


De gemeente Amsterdam ondersteunt het COC in zijn strijd tegen de zogenoemde homohealings die een aantal religieuze instellingen in de stad houdt. Het college van burgemeester en wethouders stelt 50.000 euro beschikbaar voor het organiseren van gesprekken met de drie grote religieuze stromingen in Amsterdam Zuidoost; de evangelische, hindoe- en moslimgemeenschap. Dat maakte het college woensdag bekend.

COC Amsterdam kan van het geld zes bijeenkomsten organiseren om de schadelijke werking van homohealings aan te kaarten en homotolerantie binnen religieuze gemeenschappen te bevorderen, aldus de gemeente. ,,Het is de bedoeling in een vertrouwde setting met belangrijke personen binnen de drie religieuze gemeenschappen te spreken. Ook wordt er voorlichtingsmateriaal ontwikkeld voor deze bijeenkomsten.''

In september nam de gemeente al stappen tegen de 'genezingsbijeenkomsten'
die verscheidene kerken in Zuidoost organiseren. Toen riep de gemeente samen met het COC de vertegenwoordigers van negen migrantenkerken bijeen om hen bekend te maken met de risico's van de hiv- en homohealings.

De hiv- en homohealings zijn vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap. Bij deze healings zouden mensen van hun homoseksualiteit en hiv worden 'genezen'. Een deel van de religieuze gemeenschappen waar deze praktijken plaatsvinden, raadt de reguliere gezondheidszorg af en ziet homoseksualiteit als een zonde.