maandag 25 januari 2010

Onderzoek naar sportende homo's; meeste homo's voelen zich thuis bij vereniging

De meeste homoseksuelen die aan sport doen voelen zich thuis bij hun vereniging. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Sport Alliantie. Zo'n 92 procent geeft aan een prettige tot heel prettige sportomgeving te hebben. Iets meer dan de helft van de sportende homo's zegt bij de vereniging of bij de sportclub openlijk voor zijn of haar homoseksualiteit uit te komen. Vrouwen zijn opener dan mannen.

Homoseksuelen willen zich niet bewijzen door aan sport te doen. Eén op de drie homomannen is bang afgewezen te worden door medesporters, lesbische vrouwen die sporten kan het niets schelen hoe anderen over hen denken. Ook de reactie van het publiek maakt niet zoveel uit, al zijn mannen iets banger dan vrouwen voor negatieve reacties uit het publiek als bekend is dat men homo is.

Mannelijke homo's doen vooral aan fitness, daarna aan hardlopen met zwemsport op de derde plaats. Bij de vrouwen staat hockey op de eerste plaats, gevolgd door korfbal en fitness. Homo's vinden het belangrijk dat de leiding van sportclubs aandacht schenken aan seksuele diversiteit binnen de club. Hoe meer aandacht, hoe veiliger men zich voelt.

Op de foto: onderzoeker Mart Roumen (c) De Roze Golf

>>Bekijk het hele onderzoek en de uitkomsten.