vrijdag 18 september 2009

Amsterdam begint campagne tegen hiv-healings

Amsterdam begint een campagne tegen hiv- en homohealings. Op die manier moeten de gevaren van deze “genezingsbijeenkomsten” onder de aandacht worden gebracht.

De campagne moet verder kerken bekender maken met de risico's van de healings. Dat is de uitkomst van een gesprek donderdag tussen wethouder Freek Ossel (diversiteit), stadsdeel Zuid-Oost, homobelangenorganisatie COC en negen migrantenkerken.

In totaal waren zeventien vertegenwoordigers aanwezig van de kerken uit Zuid-Oost, die bijna allemaal waren uitgenodigd. Ossel ging met ze om de tafel naar aanleiding van berichten over hiv- en homohealings die in het stadsdeel plaatshebben. Hij is bang dat mensen daardoor wegblijven van de gewone gezondheidszorg. Hij wil ook de religieuze leiders aansporen te stoppen met de bijeenkomsten. Zij moeten patiënten doorsturen naar de huisarts, aldus Ossel. Tijdens het gesprek gaven vrijwel alle kerken aan dat ze weliswaar hun heil zoeken in hun geloof en ook geloven in wonderen, maar dat ze zichzelf niet als dokters zien. De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek naar de healings. Daaruit moet duidelijk worden of mensen die aan die bijeenkomsten meedoen zich vervolgens inderdaad niet melden bij de normale gezondheidszorg. Amsterdam had op het onderzoek aangedrongen. De hiv- en homohealings zijn vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap.